Skip to content

Heidi van de kleingoed afdeling

Kleingoed…

De afdeling kleingoed van de Boem is grootschaliger dan de naam doet vermoeden. Er werken is enerverend omdat het aanbod overweldigend en vooral divers is. Op de eerste plaats dien je interesse te hebben voor de objecten waarmee je te maken hebt, daarnaast draait het om kennis en  intuïtie. Het ene servies is het andere niet en ‘merken’ spelen een grote rol in het bepalen van de prijs. Het kan jaren duren voor je kaf van koren kunt onderscheiden.  

Mensen die hun spullen bij de poort inleveren, hebben daar een emotioneel gevoel bij. Ze doen opgelucht afstand van spullen en steunen daarbij een goed doel. Soms speelt schuldgevoel een rol, omdat men gekoesterde prularia van ouders een tweede leven geeft. De jongere generatie heeft een andere smaak en bezit veel spullen. Gouden randjes aan servies zijn ongewenst, die vervagen in de vaatwasser. Veel glaswerk wordt dof in deze afwashulp en aluminium zwart. Sommige kopjes en borden zijn niet bestand tegen het gebruik van bestek en vertonen grijze krassen. Al die beschadigingen kunnen we niet verkopen, klanten van de kringloopwinkel verkiezen zo goed als nieuw.  

Levensmiddelen, drank mogen niet verkocht worden. Er wordt zo veel mogelijk gerecycled, maar helaas moet er ook veel weg.   

Werken bij kleingoed maakt duidelijk dat er verspilling van grondstoffen gaande is. In onze welvaart maatschappij doen veel mensen aan impuls en troost aankopen. Voor de Boem is daar niets mis mee, vaak komen die artikelen onuitgepakt bij ons terecht. Daarvoor hebben ze vaak jaren in schuur of zolder gestaan. Herkenbaar aan gedateerde afbeeldingen op de doos en ontelbare dode zilvervisjes en spinnen. Soms heeft de familie muis zijn kinderen in een verpakking grootgebracht of verzuimde iemand een laag vet uit een pan te verwijderen. Vies is helaas meer regel dan uitzondering. Wij komen servies tegen waar men nog van gegeten heeft en van sommige borden is de onderkant smeriger dan de bovenkant. Wij herkennen de boedel van overleden bejaarden die nooit  schoonmaakhulp kregen en stevig rookten. Die vette laag noemen we nicotineboter! Soms worden waardeloze spullen zorgvuldig verpakt, terwijl kwetsbaar antiek van aanzienlijke waarde geen bescherming geniet. Het komt voor dat we denken wauw dat is mooi en duur, maar dan blijkt de oude versie in de nieuwe doos te zitten!

Ga vooral niet impulsief naar de kringloopwinkel als je iets nodig hebt want dan vindt je het niet, maar laat je verleiden door iets geweldigs wat je tegenkomt.

Dit maakt net zo gelukkig als spullen wegbrengen! De kringloop winkel heeft voor elk wat wils. Er bestaat geen andere winkel waar je ieder uur een ander aanbod tegenkomt! Dit maakt kringloopwinkels uniek, want je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voorbij.

Zelfs na jarenlange ervaring zien we objecten waarvan herkomst en gebruik een raadsel blijft. Daarom gaat kleingoed nooit vervelen en zorgen bijzondere en waardevolle vondsten dat ons hart sneller gaat kloppen. Die leerervaring maakt nieuwsgierigheid en smaakt naar meer, daarom het zo leuk is om bij kleingoed te werken. Vergissen blijft een menselijke factor, klanten die boffen hoor je niet. Natuurlijk is het saai een hele krat stoffig glaswerk te verwerken of de boedel van een restaurant, maar dit hoort erbij. Evenals kerstversiering, het is verbazingwekkend hoe modegevoelig de kleur en vormgeving van dit jaarlijkse hoogtepunt is. Pureestampers en saté prikkers zijn typisch artikelen die volop bij kringloopwinkels te vinden zijn, maar je kunt er ook terecht voor Friese doorlopers of plastic bekers. Er is uiteraard zoveel meer dan onze afdeling.     

Het voelt het als een voorrecht om in dit bruisende bedrijf een rol als vrijwilliger te vervullen.